Wortelkanaalbehandeling

De specialisten van Tandartspraktijk van Laak hebben veel ervaring met het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Daarnaast scholen wij ons continu bij om te zorgen dat onze kennis actueel is. Ook met onze apparatuur volgen we technologische ontwikkelingen die zich hebben bewezen. We besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze praktijk en van ons team. U bent bij ons in goede handen.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortel zit in de kaak. Dankzij de wortels blijven uw tanden en kiezen stevig in uw mond zitten.

In iedere wortel zit een kanaal, wat we het wortelkanaal noemen. Dit kanaal is gevuld met levend weefsel. Dit weefsel bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als een tand of kies aangetast wordt door tandbederf (cariës) of door een val, kunnen er bacteriën bij het wortelkanaal komen. Hierdoor ontsteekt de zenuw waarna deze kan afsterven.

Is een wortelkanaalbehandeling echt nodig?

Meestal zorgt deze ontsteking voor pijn, maar soms ervaart u geen klachten. Het gebrek aan klachten betekent helaas niet dat de wortelkanaalbehandeling niet nodig is. Door de infectie van het wortelkanaal ontstaat er namelijk ook een ontsteking in het kaakbot direct rondom de wortel die zonder behandeling niet verdwijnt.

Na de wortelkanaalbehandeling

De klachten die u ervaarde zijn meestal direct na de wortelkanaalbehandeling verdwenen. Echter kunt u wel napijn ervaren. Voor deze pijn mag u een paracetamol en/of ibuprofen pakken. Normaliter trekt deze napijn binnen één week na de behandeling weg. Is dit anders of heeft u twijfels, neem dan contact met ons op.

Het kan voorkomen dat een wortelkanaalbehandeling te complex is. Wanneer dit het geval is verwijzen wij u naar een specialist op het gebied van wortelkanaalbehandelingen (endodontoloog).

Wordt een wortelkanaalbehandeling vergoed?

Kinderen tot 18 jaar zijn in Nederland vanuit de basisverzekering verzekerd, ook voor een wortelkanaalbehandeling. Bent u ouder dan 18 jaar dan wordt een wortelkanaalbehandeling niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende tandartsverzekering kan deze kosten wel (deels) dekken. Heeft u een aanvullende zorgverzekering maar weet u niet zeker of de kosten voor een wortelkanaalbehandeling worden gedekt? Dit verschilt per verstrekker. Neem daarom contact op met uw zorgverzekeraar of bekijk uw zorgpolis wanneer u zich afvraagt of de wortelkanaalbehandeling wel of niet wordt vergoed in uw situatie.